Vitamine C bij cavia’s

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld ter informatie en gebaseerd op mijn eigen ervaring en kennis. Ik ben geen dierenarts, er kan dus ook geen recht worden ontleend aan onderstaand artikel. Raadpleeg bij twijfel altijd een caviakundige dierenarts.

paprika's
Bron: Pixabay

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een belangrijke vitamine. Het draagt bij aan weerstand en is onder andere belangrijk voor de ontwikkeling van bindweefsel en de opname van ijzer in het lichaam. Wij mensen maken geen vitamine C aan, daarom moeten wij het uit onze voeding halen. Door genoeg groente en fruit te eten, komen wij aan onze dagelijkse vitamine C behoefte. De meeste dieren maken zelf vitamine C aan, maar cavia’s niet. Daarom zul je ook bij cavia’s moeten zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen. 

Welke gevolgen heeft te weinig vitamine C?

Bij een tekort aan vitamine C ontstaat verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik. Bij een cavia uit dit zich meestal in kromme pootjes, dikke gewrichten, een slappe rug en gebitsproblemen. Cavia’s met een vitamine C tekort zijn ook vatbaarder voor ziekten, zoals schimmel of schurft.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C vind je in groente en fruit. Bijvoorbeeld (rode) paprika, citrusfruit en aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Daarom is het belangrijk om jouw cavia’s elke dag voldoende gevarieerde groente en fruit te geven.

Aan caviavoer is altijd vitamine C toegevoegd. Dit vervliegt echter ook naarmate de zak ouder is en langer open staat. Daarom moet je niet rekenen op de brok om je cavia van voldoende vitamine C te voorzien. Om de hoeveelheid vitamine C zo goed mogelijk te behouden, kun je je brokjes het beste in een luchtdichte bak bewaren die ondoorzichtig is. Zonlicht heeft namelijk ook hoeveelheid op het niveau aan vitamine C in brokjes.

Vitamine C pilletjes

Ik raad aan om per cavia dagelijks een pilletje met 70mg vitamine C te geven. Zo weet je zeker dat je cavia’s geen tekort ontwikkelen, omdat je precies weet hoeveel je extra geeft. De vitamine C behoefte van een cavia is ook vrij hoog, omdat ze een snelle spijsvertering hebben. Je geeft dus niet snel teveel met 1 pilletje per dag. En de gezondheidsproblemen die je riskeert als je je cavia’s geen extra vitamine C geeft, zijn helaas groot.

Je kunt gewoon bij de drogist de pilletjes van Roter kopen, of je kiest voor speciale caviatabletten van Beaphar. De meeste cavia’s zullen de pilletjes moeten leren eten. Je kunt de cavia op schoot nemen en ze vanaf de zijkant in hun mondje duwen. Net achter hun snijtanden zitten geen tanden, dus je hoeft niet bang te zijn dat je gebeten wordt. Duw het pilletje een stukje naar binnen, anders spuugt de cavia het misschien uit. Na een tijdje gaan ze eraan wennen en zien ze het zelfs als snoepje. Mijn cavia’s beginnen altijd al te whiepen zodra ze het potje horen rammelen!

Veilige hoeveelheid

Een veilige hoeveelheid vitamine C die je extra kunt geven aan een volwassen cavia is 40-100mg. Jonge cavia’s met een gewicht tot 800-900 gram kun je veilig 35-40mg per dag geven. Heb je pilletjes van 70mg, dan krijgen jonge cavia’s dus een half pilletje per dag.

Teveel vitamine C

Theoretisch gezien is het mogelijk om een teveel aan vitamine C binnen te krijgen. Een langdurig overschot kan schadelijk zijn voor je cavia. Maar dit komt eigenlijk bijna nooit voor, omdat vitamine C een wateroplosbare vitamine is. Dat betekent dat een eventueel overschot via de urine wordt afgevoerd. Er wordt soms gezegd dat het uitplassen van teveel vitamine C kan leiden tot nierschade, maar dit is nooit aangetoond in onderzoek.

Voor meer informatie over cavia’s en vitamine C raad ik je aan om dit artikel op de website Caviawijzer te lezen. De informatie op deze website is geschreven door caviakundige dierenartsen.

Cavia’s koppelen

Groepje cavia's die gras eet
Bron: Pixabay

Inmiddels weet je wel dat je cavia’s altijd met 2 of meer moet houden. Tenzij je 2 cavia’s overneemt die al een koppeltje vormen, bijvoorbeeld uit hetzelfde nestje of uit een opvang, ontkom je er niet aan dat je soms cavia’s moet koppelen. Bijvoorbeeld als één van jouw cavia’s overlijdt en je de overgebleven cavia een nieuw vriendje wilt geven. Of als je je groepje wilt uitbreiden. Gelukkig zijn cavia’s een vreedzaam volkje en zal het in de meeste gevallen goed gaan. Wel is het goed opletten als je beertjes wilt koppelen die elkaar nog niet kennen. 

Voorbereiding

Voordat je cavia’s gaat koppelen, is het verstandig om het hok of de kooi te verschonen, zodat ze ‘met een schone lei’ beginnen. Er zitten dan minder geurtjes van uitwerpselen van de cavia die er al woont. Ik vind het altijd fijn om de eerste ontmoeting op een neutraal terrein te doen, dus niet in het hok zelf. Je kunt ze bijvoorbeeld in een ren zetten, of los in de badkamer. Dan heeft geen van de cavia’s een thuisvoordeel en zullen ze elkaar sneller accepteren. Maar dit is niet per se noodzakelijk. Opvangen en fokkers hebben vaak wisselende samenstellingen of vrij grote groepen, er is dan geen tijd of gelegenheid om elke keer een neutrale omgeving in te richten en hier alle cavia’s naartoe te verplaatsen. Zij zetten ze altijd gewoon bij elkaar en dit gaat ook gewoon goed. 

Gedrag bij een koppeling

In het begin zullen de cavia’s aan elkaar snuffelen, ook vaak aan elkaars kontje net als honden. Ze zullen naar elkaar ‘kletsen’ door allerlei zachte piep- en knorgeluidjes te maken. Waarschijnlijk zal er ook soms geklappertand worden, achter elkaar aan gerend en soms zelfs op elkaar rijden. Dit is allemaal niet erg, grijp niet in maar laat het gebeuren. Ze hebben dit gedrag nodig om te bepalen wat de rangorde gaat zijn. Wie zal er de baas worden? 

Soms wordt er her en der een knauw uitgedeeld, ook dit is niet erg. Pas wel op dat het vechten niet te erg wordt. Zodra er verwondingen ontstaan en bloed vloeit, is het tijd om in te grijpen. Let op: probeer nooit 2 vechtende cavia’s uit elkaar te halen! De kans is groot dat jij ook een beet oploopt en cavia’s hebben erg scherpe tanden die flinke verwondingen kunnen toebrengen. Wacht tot er een pauze ontstaat in het gevecht en grijp ze dan. Maar wees gerust, dit is eigenlijk nooit nodig. Ik heb dit alleen nog maar gehoord bij twee beertjes die elkaar écht niet mochten.

Zeugjes koppelen 

Zeugjes samen gaat eigenlijk altijd wel goed. Je kunt je groepje onbeperkt uitbreiden, afhankelijk van of je genoeg ruimte hebt uiteraard. Er zal in het begin een beetje gekibbel zijn, maar al snel hebben ze een rangorde bepaald en zullen ze vredig samenleven. Bij een groepje zeugjes kun je één castraat laten lopen (beertje die onvruchtbaar is gemaakt). Twee of meer castraten raad ik af, er is een grote kans dat ze gaan vechten om de vrouwtjes.

Beertjes koppelen

Het koppelen van twee of meer beren is vaak een uitdaging. De meeste kans heb je met twee jonge cavia’s die net afgespeend zijn. Zij zullen elkaar in de meeste gevallen accepteren, al zullen ze soms ook mot hebben. Oudere beren zijn moeilijker. Of de koppeling slaagt is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals het karakter van de beren, de beschikbare ruimte, hoeveel schuil- en eetplekjes zijn er, et cetera. Er zijn mensen die een groep hebben van wel 8 beren, en er zijn mensen waarbij 2 samen al niet lukt. Het is echt een kwestie van de juiste omstandigheden creëren en afwachten of de karakters bij elkaar zullen passen. Bij beren geldt: als je ze eenmaal een keer apart hebt gezet vanwege vechten, kunnen ze eigenlijk nooit meer bij elkaar. Probeer hier dus zo lang mogelijk mee te wachten. Laat ze het zelf uitzoeken, tenzij er echt bloed vloeit. In dat geval is het beter om ze te scheiden. Je kunt ze bijvoorbeeld een vasectomie laten ondergaan en ieder hun eigen groepje dames geven. 

Schimmel of schurft? Cavia aandoeningen

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld ter informatie en gebaseerd op mijn eigen ervaring en kennis. Ik ben geen dierenarts, er kan dus ook geen recht worden ontleend aan onderstaand artikel. Raadpleeg bij twijfel altijd een caviakundige dierenarts.

Schimmel en schurft zijn aandoeningen die regelmatig kunnen voorkomen bij cavia’s. Wanneer je het vroeg herkent en behandelt is het ongevaarlijk, maar je cavia voelt zich er wel even niet lekker door. 

Wat is schimmel?

cavia met schimmel op de neus
Bron: Dierenkliniek Wilhelminapark

Huidschimmel herken je aan dat de haren uitvallen op de geïnfecteerde plek en er ontstaat een witte plek. Het begint vaak rond de oogjes, achter de oortjes of op de billen. Schimmel jeukt heel erg, dus het is belangrijk om het snel te behandelen. 

Schimmel steekt vaak de kop op als de cavia een verminderde weerstand heeft. Bijvoorbeeld door stress vanwege een verhuizing. Let dus goed op plekjes als je een nieuwe cavia in huis neemt. Voor de weerstand is het ook belangrijk om jouw cavia een vitamine C pilletje per dag te geven. 

Een cavia met schimmel is erg besmettelijk. Hou de andere cavia’s in het hok dus ook in de gaten voor plekjes! Ook kan een cavia met schimmel een mens besmetten. Bij mensen wordt het dan vaak ringworm genoemd. Het is dus beter om je cavia even niet te knuffelen zolang hij schimmelplekjes  heeft.

Hoe behandel je schimmel?

Je kunt je cavia bij de dierenarts laten beoordelen en testen op schimmel. Vaak is het wel overduidelijk, dus kun je gelijk overgaan op behandeling. Een anti schimmelzalf met de werkzame stof terbenafine werkt het beste. Deze kun je gewoon bij de drogist kopen. Schimmel kan erg hardnekkig zijn, zorg daarom dat je blijft smeren totdat de haartjes terug beginnen te groeien. Stop je te vroeg, dan is er een kans dat het weer terugkomt. Cavia’s met een ernstige schimmelinfectie kun je ook wassen met speciaal spul van de dierenarts, maar in de meeste gevallen kun je het af met de zalf. Zorg dat je 2-3 keer per dag smeert om er snel vanaf te zijn.

Wat is schurft?

cavia met schurft aan het oog
Bron: Dierenkliniek Wilhelminapark

Schurft zorgt ook voor jeuk, maar heeft een heel andere oorzaak. Het wordt veroorzaakt door mijten die zich in de huid graven. Vandaar de naam schurftmijt. De cavia zal open korsten krijgen, omdat hij of zij zich heel erg zal krabben en bijten om van de jeuk af te komen. Soms kunnen cavia’s zelfs een epileptische stuip krijgen van de jeuk. Het is dus belangrijk om je cavia snel te behandelen!

Hoe behandel je schurft?

Voor de behandeling een schurft infectie heb je wel de dierenarts nodig. Hij of zij zal eerst aan de hand van de symptomen en soms een huidkrabsel vaststellen dat jouw cavia schurftmijt heeft. Vroeger werd het daarna behandeld met een badje met Imaverol of een pijnlijke injectie, maar tegenwoordig wordt een vlooienmiddel voor katten met de werkzame stof Selamectine gebruikt. Aan de hand van het gewicht van de cavia wordt de hoeveelheid bepaald. 

Sympomen verzachten

Je kunt de plekjes tussen de behandelingen door insmeren met bijvoorbeeld vaseline, dit verzacht de huid en bevordert de genezing. Als de plekjes echt open zijn kun je er honingzalf op smeren. 

Schimmel en schurft komen vaak ook tegelijk voor op een cavia. Dus in sommige gevallen zul je voor allebei moeten behandelen. Twijfel je of jouw cavia schimmel of schurft heeft, ga dan even langs een caviakundige dierenarts!

Castreren, steriliseren of een vasectomie?

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld ter informatie en gebaseerd op mijn eigen ervaring en kennis. Ik ben geen dierenarts, er kan dus ook geen recht worden ontleend aan onderstaand artikel. Raadpleeg bij twijfel altijd een caviakundige dierenarts.

dierenarts
Bron: Pixabay

Als je een beertje met een of meerdere zeugjes houdt, zal je iets moeten doen zodat er niet om de haverklap nestjes ontstaan. Castratie van het beertje is de meest voorkomende ingreep, maar is dit wel de beste optie? In dit artikel leg ik je uit waarom ik voorstander ben van een vasectomie. En waarom het steriliseren van een zeugje zonder medische noodzaak geen goed idee is.

Castratie

Castratie betekent dat bij het beertje zijn zaadballen worden verwijderd. Hij is hierdoor niet meer vruchtbaar. Vaak wordt gezegd dat zijn gedrag ook zal veranderen. Dit komt denk ik voort uit de ervaringen bij konijnen. Als je een rammelaar (mannetjes konijn) laat castreren, zal hij vaak wat tammer worden in zijn gedrag naar andere cavia’s en minder sproeien. Bij cavia’s is dit echter niet het geval. Met of zonder ballen, ze gedragen zich hetzelfde 😉 

Aan castratie kleeft echter wel een nadeel. Er zijn namelijk aanwijzingen dat het ontbreken van bepaalde hormonen (door het verwijderen van de zaadballen) osteoporose op late leeftijd kan ontstaan. Osteoporose is botontkalking, dit kan resulteren in de ernstige aandoening ADD. Dit is de afkorting voor Acquired Dental Disease, oftewel verworven tandziekte. Deze aandoening is heel ernstig en lastig te behandelen. Er is gelukkig een manier om dit te voorkomen, en dat is een vasectomie.

Vasectomie

Bij een vasectomie worden de teelballen niet verwijderd, maar de zaadleiders doorgeknipt. Het beertje is dan onvruchtbaar, maar behoudt zijn ballen en dus ook zijn hormoonproductie. Nog niet alle dierenartsen voeren deze ingreep uit, dus informeer vooraf goed. Dierenarts Eva Stoffels uit Dalfsen is al jarenlang een gespecialiseerd dierenarts voor knaagdieren. Zij geeft cursussen aan andere dierenartsen, waarin ook vasectomie wordt aangeleerd. Op de website Caviawijzer kun je zien welke dierenartsen de cursus hebben gevolgd. Je kunt een dierenarts bij jou in de buurt opbellen en vragen of ze de ingreep ook al uitvoeren. 

Sterilisatie

Bij sterilisatie wordt het vrouwelijk dier onvruchtbaar gemaakt, bijvoorbeeld door het afbinden van de eileiders. Sterilisatie van een zeugje om niet medische redenen, dus alleen met als doel onvruchtbaarheid, wordt bij cavia’s bijna niet gedaan. Dit is een vrij ingrijpende ingreep voor een cavia en kan levensbedreigend zijn. Cavia’s kunnen niet zo goed tegen narcose en hun maag-darmstelsel is erg gevoelig. Bij een sterilisatie moeten ze vrij lang in slaap worden gebracht en de dierenarts moet rond hun darmen ‘prutsen’. Allemaal factoren die zo’n operatie erg risicovol maken. Een vasectomie of castratie bij een beertje is een veel minder gevaarlijke ingreep en heeft dus de voorkeur.

Ik heb ooit een cavia gehad met een gezwel in haar baarmoeder, toen is de baarmoeder operatief verwijderd. Dit was een risicovolle operatie, gelukkig heeft ze het wel gered. Zelfs toen zijn de eileiders blijven zitten, omdat dit langer onder narcose en dus meer gevaar voor de cavia betekende.

Heb je dus meerdere geslachten bij elkaar, gaat de voorkeur uit naar een vasectomie van de beer. Informeer vooraf goed bij verschillende dierenartsen zodat je zeker weet dat jouw cavia de beste zorg zal genieten!

Waar kun je het beste een cavia kopen?

Groep cavia's
Bron: Pixabay

Gefeliciteerd, je hebt de keuze gemaakt voor 2 of meer cavia’s als huisdier! Ja, 2 of meer. Niet eentje, cavia’s worden er ongelukkig als ze alleen zijn. Je hebt gezorgd voor alle benodigdheden, nu is het tijd om je nieuwe vriendjes te verwelkomen! Er zijn verschillende plekken waar je naartoe kunt om cavia’s aan te schaffen. 

Tuincentrum of dierenwinkel

Het meest voor de hand liggend is misschien wel de dierenwinkel of het tuincentrum. Toch raad ik dit af als plek om je cavia te kopen, tenzij ze cavia’s vanuit een cavia opvang herplaatsen. De meeste cavia’s in de dierenwinkel of het tuincentrum komen bij broodfokkers vandaan. Dit zijn plekken waar zeugjes zoveel mogelijk nestjes moeten krijgen en in erbarmelijke omstandigheden worden gehouden. Er wordt alleen gelet op geld verdienen, en niet op gezondheid van de cavia’s. Vaak hebben cavia’s uit de dierenwinkel dan ook bijvoorbeeld een schimmelinfectie. Steun dus de broodfok niet en koop niet in een dierenwinkel!

Gelukkig zijn er ook steeds meer dierenwinkels die cavia’s herplaatsen vanuit een cavia opvang, dit vind ik een supergoed initiatief! Ook stoppen sommige tuincentra of dierenwinkels volledig met de verkoop van levende dieren. Dit is eigenlijk nog een beter idee, want juist op deze plekken worden de meeste impulsaankopen gedaan. 

Hobbyfokker

Als je een raszuivere cavia zoekt om bijvoorbeeld zelf mee te gaan fokken (wat je alleen moet doen als je hier verstand van hebt) of naar shows te gaan, is een hobbyfokker een goede optie. Deze mensen zorgen er juist voor dat ze alleen fokken met gezonde cavia’s met een goed karakter. Ze willen echt het ras verbeteren. Ook krijgen zeugjes op een verantwoorde manier hun nestjes en zullen ze na een paar nestjes met ‘pensioen’ gaan. Toch vind ik, hoe goed deze mensen ook zijn voor de cavia’s, dat er al zoveel cavia’s zijn die een goed huisje zoeken. Door meer cavia’s te fokken lost dit probleem niet op.

Cavia opvang

Persoonlijk vind ik de beste optie om cavia’s te kopen, de cavia opvang. Er zijn zoveel cavia’s die gedumpt worden of om uiteenlopende redenen worden afgestaan door hun baasje. Stuk voor stuk lieverds die niets liever willen dan een warm kooitje. Er zijn enorm veel opvangen van cavia’s en knaagdieren, ze zitten door het hele land. Je kunt dus altijd wel een opvang bij jou in de buurt vinden. Zij kunnen je ook goed informeren over de verzorging, en (heel belangrijk) zijn heel goed in het bepalen van het geslacht van cavia’s, zodat er geen oeps-nestjes ontstaan 😉 

Kortom: adopt, don’t shop! En geef jouw lieve cavia’s een tweede kans door ze te adopteren uit een goede opvang.

Cavia’s en kinderen

Cavia en een kind
Bron: Pixabay

Cavia’s zijn schattige diertjes die met hun vriendelijke karakter geschikt zijn als huisdier voor kinderen. Het zijn geen nachtdieren zoals hamsters en ze kunnen niet zo krachtig schoppen als konijnen. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je overweegt om cavia’s in huis te halen voor jouw kind(eren).

Verzorging

In andere artikelen heb ik al uitgelegd dat cavia’s groepsdieren zijn, dus je zult er minimaal twee in huis moeten halen. Ook hebben ze een relatief groot verblijf nodig, wat dus ruimte in zal nemen in huis of tuin.

Je kunt de verzorging niet 100% overlaten aan jouw kinderen, zeker als ze nog wat jonger zijn. Kinderen hebben hulp en sturing nodig bij de taakjes. Je moet ze bijvoorbeeld soms herinneren dat de cavia’s nog gevoerd of verschoond moeten worden. Of je jongere kind kan wel een handje gebruiken bij het verschonen van de kooi.

Ook al beloven ze om alles zelf te doen, zal er een dag komen dat ze niet zoveel zin hebben of geen tijd. Deze dag wordt misschien twee dagen, een week of een paar maanden voordat ze weer naar de cavia’s omkijken. Natuurlijk probeer je om ze verantwoordelijkheid bij te brengen en ze bij de verzorging te betrekken, is het normaal voor een kind om soms interesse te verliezen. Op dat moment zul jij de verzorging op je moeten nemen, want de cavia kan hier niets aan doen en zal toch netjes verzorgd moeten worden. Neem dus alleen cavia’s in huis als je het zelf ook leuk vindt om af en toe te helpen met de verzorging.

Knuffelen

In tegenstelling tot hun schattige uiterlijk, zijn cavia’s niet echte knuffeldieren. In het hok zullen ze snel voor je kind wegrennen en zich verstoppen. Je kunt ze wel vangen en bij het kind op schoot zetten, dit vinden de meeste cavia’s voor een korte periode wel prima. Blijf er dan wel bij om te voorkomen dat de cavia bijvoorbeeld op de grond valt. Bij jonge kinderen is het een goed idee om de cavia in een plastic bakje bij ze op schoot te zetten. Dan glijdt de cavia niet zo snel van hun kleine beentjes af. 

Kwetsbaar

Kinderen kunnen soms onbewust wat ruw zijn. Hier kunnen ze niets aan doen, hun motoriek is gewoon nog niet goed ontwikkeld. Cavia’s zijn echter kwetsbare beestjes, dus je zult goed moeten opletten dat het kind de cavia geen pijn doet.

Een cavia als huisdier voor jouw kind

Er zijn dus een paar dingen om te overwegen voordat je kiest voor cavia’s als huisdier. Besluiten jullie om ervoor te gaan, dan zal het ook een hoop vreugde brengen voor het hele gezin! Daarnaast leert het je kind verantwoordelijkheidsgevoel. Er zijn tenslotte andere wezentjes van hem of haar afhankelijk. Voor sommige kinderen kunnen huisdieren ook echt een steun zijn. Het worden zijn vriendjes en je zult zien dat hij met de cavia’s dingen kan delen die hij moeilijk vindt om aan een ouder of leraar te vertellen. 

Cavia’s en warm weer

Thermometer 33 graden
Bron: Pixabay

Veel mensen maken zich heel veel zorgen of hun cavia het niet te koud heeft, maar niet als er tropische temperaturen zijn. Persoonlijk is het bij mij andersom, ik vind warm weer gevaarlijker. Bij kou kun je ze nog extra warmte bieden door hooi, huisjes of een Snugglesafe. Maar warmte kun je bijna niet wegnemen.

Cavia’s zijn niet zo goed in het kwijtraken van hun warmte. Ze kunnen niet zweten zoals wij, of hijgen zoals een hond. Je zult ze dan ook voor pampus zien liggen zodra de temperatuur richting de 25-30 graden kruipt. Je kunt wel wat dingen doen, en ook vooral niet doen, om het ze zo aangenaam mogelijk te maken. 

Schaduw

Vanzelfsprekend zet je je cavia niet in de felle zon. Als het hok bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg bij zonsopkomst even in de zon staat en daarna in de schaduw, is dit prima. Alhoewel ik bij een hittegolf soms toch een schaduwdoek ophang voor ook die vroege uurtjes. Want soms is het ’s ochtends om 9 uur ook al 26 graden! Gelukkig zijn deze dagen in Nederland zeer spaarzaam.

Koelelementen

Ik vind het altijd prettig om mijn cavia’s te voorzien van koelelementen, die ik regelmatig vervang. Zorg er wel voor dat het een veilig koelelement is. De platen die je in je koelbox doet zijn eigenlijk niet zo geschikt, omdat cavia’s eraan kunnen knagen en de vloeistof die erin zit is erg giftig. Er zijn verschillende speciale koelplaten voor konijnen en knaagdieren op de markt. Zelf heb ik de Icepods van Scratch & Newton, maar Trixie en Coolpets hebben ook goede en veilige koelelementen. Let wel op dat je er altijd een theedoek of ander kleedje omheen doet, anders is het te koud. 

Een low budget oplossing is plastic waterflesjes invriezen, of een stoeptegel in de vriezer leggen. Heb je een ren op de grond, kun je ook regelmatig (een gedeelte van) de grond natspuiten voor extra verkoeling. Mijn cavia’s vinden koelelementen altijd erg fijn en gaan er dan ook graag op liggen. Niet elke cavia doet dit, sommigen leggen er alleen hun kop op of gaan erbij in de buurt liggen. Ze doen zelf wat ze prettig vinden. 

Water

Water is altijd belangrijk voor cavia’s, maar met het warme weer drinken ze vaak meer en verdampt het sneller. Let dus goed op dat het water niet op is en ververs het regelmatig. Je kunt je cavia’s ook wat meer groente geven wat veel vocht bevat, zoals komkommer en sla.

Hygiëne

Met warm weer is het belangrijk om het hok regelmatig schoon te maken. Niet alleen omdat het sneller gaat stinken, maar er zullen ook meer vliegen zijn die eitjes leggen. En het laatste wat je wilt, is maden in je hok! 

Bodembedekking

Vooropgesteld kun je gewoon het hele jaar door de bodembedekking gebruiken die jij prettig vindt. Persoonlijk vind ik vetbed en fleece te warm in de zomer, dit houdt vrij veel warmte vast. Wat ik merk aan mijn cavia’s is dat ze het zaagsel of hennep, net wat ik in het hok heb liggen, een beetje aan de kant schuiven en liever direct op de krant of de bodem van het hok gaan liggen. Daarom strooi ik vaak wat dunner op als het zo warm is en laat ik soms ook een plek gewoon leeg. Ik leg daar dan alleen een krant. Het wordt wel wat sneller vies, maar met warm weer verschoon je het hok toch vaker (zie de vorige alinea ;-)). 

Buitencavia’s binnen zetten

Het is niet altijd het geval, maar in de meeste huizen is het ’s zomers een paar graden koeler dan buiten. Je kunt dus tijdens een extreme hittegolf overwegen om je buitencavia’s een paar dagen binnen te laten vertoeven. Dit is niet erg, omdat het temperatuurverschil niet al te groot is. Daarna kunnen ze ook gewoon direct weer naar buiten. Let wel op met airco’s en ventilatoren, het is niet goed om dit op het hok te richten! En natuurlijk als je in een erg warm huis woont waarbij het ook tijdens een hittegolf niet uit te houden is, dan laat je ze lekker buiten.

Binnencavia’s naar buiten

In de zomer kunnen binnencavia’s prima buiten vertoeven. Je kunt ze dan ’s avonds bijvoorbeeld weer binnenhalen. Dit is door het geringe temperatuurverschil niet schadelijk voor ze. Maar als het buiten echt zó heet is dat het warmer is dan binnen, dan zou ik ze een dagje binnen houden. Of alleen vroeg in de ochtend en laat ’s avonds naar buiten. Dat is veel comfortabeler voor ze. Ook voor binnencavia’s geldt dat je moet oppassen met de airco en ventilator. Het is prima als deze de ruimte verkoelen, maar laat de koude wind niet rechtstreeks naar het hok waaien. 

Niet doen

Veel mensen denken dat ze hun knaagdieren er een plezier mee doen door ze extra koud drinken of eten te geven. Door bijvoorbeeld ijsblokjes in hun water te doen, of ze groente rechtstreeks uit de koelkast te geven. Dit lijkt een goed idee maar werkt eigenlijk averechts. Doordat het temperatuurverschil met het lichaam van de cavia, zal het lichaam extra hard gaan werken om het voedsel en water wat binnenkomt op te warmen. En daar krijgt je cavia het uiteindelijk dus warmer van! Fris water uit de kraan en groente wat even buiten de koelkast heeft gelegen zodat de ergste kou eraf is, is prima. Ook met tropisch weer. 

Cavia’s kunnen ook zwemmen. Dat wil NIET zeggen dat je ze moet laten zwemmen in het zwembadje van je kinderen! Ze kunnen hier niet uit om te rusten en zullen veel stress ervaren. Wel kun je een bakje met een klein laagje water neerzetten zodat ze kunnen pootjebaden. Ik heb nog nooit een cavia gehad die dit leuk vond, maar er zijn cavia’s die er wel doorheen zullen lopen voor wat verkoeling.

Cavia’s beschermen tegen warmte

De warmte helemaal wegnemen is vaak niet mogelijk, tenzij jouw cavia’s in een klimaatgecontroleerden kamer leven. Maar zoals je kunt lezen, kun je een heleboel doen om jouw cavia’s zich prettiger te laten voelen tijdens een hittegolf!

Zorgen voor baby cavia’s

Cavia jong
Bron: Pixabay

Als de baby’s geboren zijn, wil je natuurlijk zo goed mogelijk voor ze zorgen. Cavia’s zijn nestvlieders, wat inhoudt dat ze al helemaal ‘af’ zijn als ze geboren worden. Sta dan ook niet raar te kijken als de jonge caviaatjes een uur na de bevalling al door het hok rennen of hapjes groente nemen! Je mag ze ook gelijk al eventjes oppakken, al vind ik het verstandig om even te wachten tot ze droog zijn (als ze pasgeboren zijn, zijn ze soms nogal glibberig). 

In het begin drinken de jongen gewoon nog melk bij de moeder. Een cavia heeft twee tepels, maar als ze meerdere jongen heeft drinken ze gewoon omstebeurt. In de meeste gevallen zul je de jongen niet bij hoeven te voeden. Zorg wel dat de moeder over genoeg voedingsstoffen beschikt, bijvoorbeeld door een bakje met droge havermout neer te zetten om extra op krachten te komen. Zodra ziet dat er een jong achterblijft in de groei, is het verstandig om te gaan bijvoeden. Dit kun je doen met geitenmelk of speciale knaagdierenmelk. Als je elke dag je jonge cavia’s even weegt, kun je goed in de gaten houden of ze goed groeien.  Je hebt ze dan gelijk even opgepakt, dit helpt met het tam maken. 

Gewicht

Een normaal geboortegewicht voor baby cavia’s is tussen de 60 en 100 gram. Soms zijn de jongen groter en zwaarder, maar soms wegen ze ook minder. Hou dan goed in de gaten of ze zelf genoeg aankomen en ga anders op tijd bijvoeden om ze te helpen in hun groei.

De jonkies gaan mama overal volgen en nadoen wat zij doet. Op deze manier leren ze razendsnel! Bevalt jouw cavia in een groepje met andere (vrouwtjes)cavia’s, dan kun je haar en de kleintjes er gewoon bij laten zitten. Je zult zien dat de tantes haar zullen helpen bij het opvoeden van haar kroost. De jonge cavia’s leren zo extra snel hoe ze sociaal om moeten gaan met andere cavia’s, wat supergoed is voor hun ontwikkeling.

Afspenen

Na ongeveer vier weken wegen de jongen rond de 300 gram en mogen ze weg bij de moeder. Vooral voor de beertjes is het belangrijk dat ze op tijd weggehaald worden, omdat ze met 4 weken ook al geslachtsrijp zijn en dus hun moeder of zusjes kunnen dekken! Ook al hebben ze niet het gewicht van 300 gram, haal ze toch weg met 4 weken om inteelt te voorkomen. De zeugjes kun je wel langer bij de moeder laten. Als je besluit om één of meerdere zusjes te houden, kunnen ze natuurlijk gewoon bij mama in het hok blijven. Het is dus heel belangrijk dat je goed weet welk geslacht je jonkies hebben! Als je hier onzeker in bent, vraag dan een expert, bijvoorbeeld een ervaren fokker. Ook zijn er op Facebook speciale groepen zoals “Geslachtsbepaling cavia’s”, met ervaren mensen die je kunnen helpen om het geslacht van jouw cavia jonkies te bepalen.

Als je de baby’s scheidt van de moeder, zorg dan dat je ze samen met een andere cavia zet. Als er twee beertjes in je nestje zitten, kun je ze bijvoorbeeld samen in een hok laten. Of laat ze alvast verhuizen naar hun nieuwe huis en maatje. Een cavia alleen is erg eenzaam en bang, dit geldt extra voor een kleine weerloze baby cavia. 


Het beste is om de jonge cavia’s één voor één bij de moeder weg te halen. Zo heeft haar melktoevoer de gelegenheid om te stoppen en kan ze wennen aan het leven zonder haar kleintjes. 

Het zorgen voor een nestje cavia’s is normaal gesproken niet moeilijk, de moeder en de jonkies zullen zelf weten wat ze moeten doen. Let wel op de gewichten van de kleintjes en of ze zich verder normaal gedragen, dan komt het helemaal goed en kun je genieten van die kleine dotjes!

Een cavia tam maken

cavia op schoot
Bron: Pixabay

Een veelgehoorde vraag van caviabaasjes: “Hoe krijg ik mijn cavia tam?”. Laat ik met de deur in huis vallen: hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Net als mensen hebben cavia’s allemaal hun eigen persoonlijke karakter. Daarbij is het ook afhankelijk van wat hun achtergrond is. 

Wat is ‘tam’?

Het ligt er helemaal aan wat je zelf verstaat onder ‘tam’. Wil je dat je cavia uit je hand eet, wil je hem makkelijk kunnen oppakken of juist in het hok kunnen aaien? Het verschilt heel erg per cavia hoe lang ze nodig hebben om hieraan te wennen en of het uiteindelijk ook gaat lukken. 

Prooidier

Zoals ik eerder schreef, zijn cavia’s prooidieren en daardoor ook vluchtdieren. Van nature zullen ze dus altijd wegrennen en verstoppen zodra ze ons aan zien komen. In hun ogen zijn we een groot roofdier! Het zal dus tijd en geduld nodig hebben om een cavia eraan te laten wennen dat wij ze geen pijn willen doen of opeten. Wees daarom ook niet gefrustreerd of boos op je cavia als het lang duurt of in het begin helemaal niet lijkt te lukken. Hij of zij kan er simpelweg niets aan doen!

Aandacht en tijd

Als je cavia’s net bij je zijn, zullen ze wat bang zijn. Geef ze rustig de tijd om te wennen, door bijvoorbeeld groente neer te leggen en jouw hand hier stil naast. Grijp ze niet meteen als ze een hapje nemen, maar laat je hand gewoon liggen. Ze leren dan dat het niet eng is om jouw hand dichtbij te zien. Zo ga je steeds een stapje verder. Bij de ene cavia zal dit meer tijd in beslag nemen dan de andere. De een zal je na een paar weken al kunnen aaien, de ander misschien na twee maanden nog steeds niet. 

Uit de hand voeren

Als je cavia’s niet meer bang zijn als jouw hand naast hun eten ligt, kun je proberen ze lekkere hapjes aan te bieden terwijl jij het vasthoudt. Dit zullen ze in het begin erg spannend vinden. Ze zullen steeds even dichtbij komen ruiken en daarna weer snel wegrennen, om vervolgens weer terug te komen. Wees niet teleurgesteld als ze niet gelijk een hapje nemen, dit kan een paar dagen in beslag nemen. Zolang jij geduldig blijft zal hun nieuwsgierigheid en lekkere trek het uiteindelijk winnen van hun angst.

Oppakken vanaf de zijkant

Cavia’s vinden het enorm eng en stressvol als je ze van bovenaf oppakt. Ze zien je hand niet aankomen en denken dat ze door een roofvogel gegrepen worden. Als je je cavia’s elke keer zo oppakt, zullen ze dus erg bang van je blijven. Het beste is om ze vanaf de zijkant ‘op te scheppen’. Dus je hand over de grond naar ze toe onder hun buikje schuiven en op die manier oppakken. Ze zien je hand aankomen en het is een stuk minder bedreigend. Als je het op deze manier volhoudt, zullen ze het een stuk minder eng vinden. 

Op schoot nemen

Ook aan op schoot zitten moeten cavia’s altijd een beetje wennen. Het helpt om ze wat lekkere hapjes te voeren terwijl ze bij je op schoot zitten, bijvoorbeeld wat blaadjes andijvie of stukjes andijvie. Je zult merken dat ze vanzelf relaxter worden. 

Aaien

Cavia’s vinden het niet altijd even lekker om op hun hele lijfje geaaid te worden. Bovenop hun kopje en de voorkant van hun rug vinden ze vaak lekker. Maar aaien op hun kontje of onder hun kopje vinden ze meestal niet zo fijn. Je ontdekt vanzelf wat jouw cavia lekker vindt en wat niet. Gaat je cavia een beetje knorren of in je vingers bijten, dan vindt hij of zij het niet zo fijn. 

Jong beginnen

Ook voor het tam maken geldt: jong geleerd is oud gedaan. Als een jonge cavia al vaker is opgepakt, geaaid en uit de hand leert eten, zal deze cavia sneller aan jou wennen en tam worden. Heeft een baby cavia voornamelijk een eigen leven gehad en is weinig in de hand geweest, dan zal het jou ook meer moeite kosten om je cavia tam te maken. 

Tamme cavia

Het lukt niet iedereen om elke cavia tam te krijgen. Sommige cavia’s blijven altijd bang. Ik heb zelf momenteel 4 cavia’s, drie daarvan zijn relaxed rondom mij maar eentje rent altijd hard weg. Terwijl ik ze toch allemaal hetzelfde behandel. Probeer je cavia in zijn waarde te laten en van een afstandje van zijn geluidjes en gedragingen te genieten! En dan kun je lekker knuffelen met de rest.

Cavia’s en andere dieren

Groepje konijnen
Bron: Pixabay

Je ziet weleens dat mensen cavia’s samen met andere dieren in hetzelfde verblijf houden. Dit gebeurt het vaakst bij mensen die hun cavia’s buiten hebben zitten. Het is ook erg leuk om een ren te hebben met cavia’s, konijnen, kipjes en andere vogels en misschien nog wel andere dieren. Toch raad ik het persoonlijk af om dit te doen. Als je andere dieren hebt, kun je ze het beste gescheiden houden. 

De redenen hiervoor beginnen met dat alle dieren een andere voerbehoefte hebben. Zo hebben cavia’s extra vitamine C nodig en konijnen niet. Cavia’s kunnen ook veel meer groente hebben, de meeste konijnen kun je maar een klein beetje groente per keer geven. Hetzelfde geldt voor kippen en andere vogels, die mogen bepaalde zaden en noten eten die niet goed zijn voor cavia’s. 

Cavia’s en konijnen

Een veel geziene combinatie is cavia’s en konijnen, of erger: 1 cavia met 1 konijn. Vanuit het verleden wordt dit nog vaak gedaan, maar het is geen goede en potentieel gevaarlijke combinatie. Het kan jaren goed gaan, maar eigenlijk zijn cavia’s en konijnen niet geschikt om samen te wonen. 

Ik noemde al eerder het voer. Caviavoer heeft extra vitamine C vanwege de behoefte van cavia’s. Maar dit geeft juist extra belasting op de nieren van konijnen. Geef je ze konijnenvoer, dan zal de cavia onherroepelijk tekorten opbouwen. Daarnaast bevat konijnenvoer anti-coccidiose, wat weer en zware belasting op de darmen van cavia’s is. Je doet dus altijd één van de twee tekort. 

Een tweede reden is dat konijnen drager kunnen zijn van de bordetella bacterie. Het konijn heeft hier geen last van, maar cavia’s kunnen er levensbedreigend ziek van worden. Ze worden verkouden, snotterig en kunnen een longontsteking ontwikkelen. Overigens kun je cavia’s wel inenten tegen bordetella. Dit is dus zeker aan te raden ook als je je cavia’s en konijnen in een apart verblijf naast elkaar hebt zitten.

Als laatste communiceren konijnen en cavia’s heel anders. Ze zullen elkaar dus nooit begrijpen en elkaars signalen verkeerd begrijpen. Cavia’s ‘praten’ veel, ze maken de hele dag door geluidjes. Konijnen maken meestal alleen geluid als er gevaar is of als ze erge pijn hebben. Als een cavia vrolijk piept om eten, kan een konijn dit opvatten als alarmkreet. 

Konijnen hebben hele sterke achterpoten waar ze mee stampen als communicatie naar elkaar. Voor een cavia kan dit als bedreigend worden gezien, waardoor ze bang zullen zijn voor het konijn. Ook kan een konijn met zijn sterke achterpoot de cavia per ongeluk schoppen, wat leidt tot zeer ernstige verwondingen. 

Kortom, hoewel het jaren goed kan gaan en zo leuk lijkt, zijn cavia’s en konijnen bij elkaar écht geen goed idee. Het zijn beide groepsdieren, dus geef een cavia een ander caviavriendje en zoek voor het konijn een ander konijn als maatje.

Cavia’s en vogels

Ook het samen houden van cavia’s en vogels vind ik geen goed idee. Naast het verschil in dieet, zijn er ook andere redenen. Vooral bij kippen is het bekend dat ze naar kunnen pikken. Er zijn gevallen bekend waarbij de kippen pikten naar de glimmende kraaloogjes van de cavia’s. Ook dragen vogels vaak luizen of ander ongedierte met zich mee, en hun ontlasting is ziekmakend voor de cavia’s die erdoorheen lopen. 

Ook in dit geval zeg ik: maak twee rennen naast elkaar zodat beide diersoorten gezellig met hun eigen soortgenoten samen kunnen leven.