Vitamine C bij cavia’s

Disclaimer: Dit artikel is puur bedoeld ter informatie en gebaseerd op mijn eigen ervaring en kennis. Ik ben geen dierenarts, er kan dus ook geen recht worden ontleend aan onderstaand artikel. Raadpleeg bij twijfel altijd een caviakundige dierenarts.

paprika's
Bron: Pixabay

Vitamine C, of ascorbinezuur, is een belangrijke vitamine. Het draagt bij aan weerstand en is onder andere belangrijk voor de ontwikkeling van bindweefsel en de opname van ijzer in het lichaam. Wij mensen maken geen vitamine C aan, daarom moeten wij het uit onze voeding halen. Door genoeg groente en fruit te eten, komen wij aan onze dagelijkse vitamine C behoefte. De meeste dieren maken zelf vitamine C aan, maar cavia’s niet. Daarom zul je ook bij cavia’s moeten zorgen dat ze voldoende vitamine C binnenkrijgen. 

Welke gevolgen heeft te weinig vitamine C?

Bij een tekort aan vitamine C ontstaat verminderde weerstand, vertraagde wondgenezing en uiteindelijk scheurbuik. Bij een cavia uit dit zich meestal in kromme pootjes, dikke gewrichten, een slappe rug en gebitsproblemen. Cavia’s met een vitamine C tekort zijn ook vatbaarder voor ziekten, zoals schimmel of schurft.

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C vind je in groente en fruit. Bijvoorbeeld (rode) paprika, citrusfruit en aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Daarom is het belangrijk om jouw cavia’s elke dag voldoende gevarieerde groente en fruit te geven.

Aan caviavoer is altijd vitamine C toegevoegd. Dit vervliegt echter ook naarmate de zak ouder is en langer open staat. Daarom moet je niet rekenen op de brok om je cavia van voldoende vitamine C te voorzien. Om de hoeveelheid vitamine C zo goed mogelijk te behouden, kun je je brokjes het beste in een luchtdichte bak bewaren die ondoorzichtig is. Zonlicht heeft namelijk ook hoeveelheid op het niveau aan vitamine C in brokjes.

Vitamine C pilletjes

Ik raad aan om per cavia dagelijks een pilletje met 70mg vitamine C te geven. Zo weet je zeker dat je cavia’s geen tekort ontwikkelen, omdat je precies weet hoeveel je extra geeft. De vitamine C behoefte van een cavia is ook vrij hoog, omdat ze een snelle spijsvertering hebben. Je geeft dus niet snel teveel met 1 pilletje per dag. En de gezondheidsproblemen die je riskeert als je je cavia’s geen extra vitamine C geeft, zijn helaas groot.

Je kunt gewoon bij de drogist de pilletjes van Roter kopen, of je kiest voor speciale caviatabletten van Beaphar. De meeste cavia’s zullen de pilletjes moeten leren eten. Je kunt de cavia op schoot nemen en ze vanaf de zijkant in hun mondje duwen. Net achter hun snijtanden zitten geen tanden, dus je hoeft niet bang te zijn dat je gebeten wordt. Duw het pilletje een stukje naar binnen, anders spuugt de cavia het misschien uit. Na een tijdje gaan ze eraan wennen en zien ze het zelfs als snoepje. Mijn cavia’s beginnen altijd al te whiepen zodra ze het potje horen rammelen!

Veilige hoeveelheid

Een veilige hoeveelheid vitamine C die je extra kunt geven aan een volwassen cavia is 40-100mg. Jonge cavia’s met een gewicht tot 800-900 gram kun je veilig 35-40mg per dag geven. Heb je pilletjes van 70mg, dan krijgen jonge cavia’s dus een half pilletje per dag.

Teveel vitamine C

Theoretisch gezien is het mogelijk om een teveel aan vitamine C binnen te krijgen. Een langdurig overschot kan schadelijk zijn voor je cavia. Maar dit komt eigenlijk bijna nooit voor, omdat vitamine C een wateroplosbare vitamine is. Dat betekent dat een eventueel overschot via de urine wordt afgevoerd. Er wordt soms gezegd dat het uitplassen van teveel vitamine C kan leiden tot nierschade, maar dit is nooit aangetoond in onderzoek.

Voor meer informatie over cavia’s en vitamine C raad ik je aan om dit artikel op de website Caviawijzer te lezen. De informatie op deze website is geschreven door caviakundige dierenartsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *