Cavia’s en andere dieren

Groepje konijnen
Bron: Pixabay

Je ziet weleens dat mensen cavia’s samen met andere dieren in hetzelfde verblijf houden. Dit gebeurt het vaakst bij mensen die hun cavia’s buiten hebben zitten. Het is ook erg leuk om een ren te hebben met cavia’s, konijnen, kipjes en andere vogels en misschien nog wel andere dieren. Toch raad ik het persoonlijk af om dit te doen. Als je andere dieren hebt, kun je ze het beste gescheiden houden. 

De redenen hiervoor beginnen met dat alle dieren een andere voerbehoefte hebben. Zo hebben cavia’s extra vitamine C nodig en konijnen niet. Cavia’s kunnen ook veel meer groente hebben, de meeste konijnen kun je maar een klein beetje groente per keer geven. Hetzelfde geldt voor kippen en andere vogels, die mogen bepaalde zaden en noten eten die niet goed zijn voor cavia’s. 

Cavia’s en konijnen

Een veel geziene combinatie is cavia’s en konijnen, of erger: 1 cavia met 1 konijn. Vanuit het verleden wordt dit nog vaak gedaan, maar het is geen goede en potentieel gevaarlijke combinatie. Het kan jaren goed gaan, maar eigenlijk zijn cavia’s en konijnen niet geschikt om samen te wonen. 

Ik noemde al eerder het voer. Caviavoer heeft extra vitamine C vanwege de behoefte van cavia’s. Maar dit geeft juist extra belasting op de nieren van konijnen. Geef je ze konijnenvoer, dan zal de cavia onherroepelijk tekorten opbouwen. Daarnaast bevat konijnenvoer anti-coccidiose, wat weer en zware belasting op de darmen van cavia’s is. Je doet dus altijd één van de twee tekort. 

Een tweede reden is dat konijnen drager kunnen zijn van de bordetella bacterie. Het konijn heeft hier geen last van, maar cavia’s kunnen er levensbedreigend ziek van worden. Ze worden verkouden, snotterig en kunnen een longontsteking ontwikkelen. Overigens kun je cavia’s wel inenten tegen bordetella. Dit is dus zeker aan te raden ook als je je cavia’s en konijnen in een apart verblijf naast elkaar hebt zitten.

Als laatste communiceren konijnen en cavia’s heel anders. Ze zullen elkaar dus nooit begrijpen en elkaars signalen verkeerd begrijpen. Cavia’s ‘praten’ veel, ze maken de hele dag door geluidjes. Konijnen maken meestal alleen geluid als er gevaar is of als ze erge pijn hebben. Als een cavia vrolijk piept om eten, kan een konijn dit opvatten als alarmkreet. 

Konijnen hebben hele sterke achterpoten waar ze mee stampen als communicatie naar elkaar. Voor een cavia kan dit als bedreigend worden gezien, waardoor ze bang zullen zijn voor het konijn. Ook kan een konijn met zijn sterke achterpoot de cavia per ongeluk schoppen, wat leidt tot zeer ernstige verwondingen. 

Kortom, hoewel het jaren goed kan gaan en zo leuk lijkt, zijn cavia’s en konijnen bij elkaar écht geen goed idee. Het zijn beide groepsdieren, dus geef een cavia een ander caviavriendje en zoek voor het konijn een ander konijn als maatje.

Cavia’s en vogels

Ook het samen houden van cavia’s en vogels vind ik geen goed idee. Naast het verschil in dieet, zijn er ook andere redenen. Vooral bij kippen is het bekend dat ze naar kunnen pikken. Er zijn gevallen bekend waarbij de kippen pikten naar de glimmende kraaloogjes van de cavia’s. Ook dragen vogels vaak luizen of ander ongedierte met zich mee, en hun ontlasting is ziekmakend voor de cavia’s die erdoorheen lopen. 

Ook in dit geval zeg ik: maak twee rennen naast elkaar zodat beide diersoorten gezellig met hun eigen soortgenoten samen kunnen leven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *