Cavia’s koppelen

Groepje cavia's die gras eet
Bron: Pixabay

Inmiddels weet je wel dat je cavia’s altijd met 2 of meer moet houden. Tenzij je 2 cavia’s overneemt die al een koppeltje vormen, bijvoorbeeld uit hetzelfde nestje of uit een opvang, ontkom je er niet aan dat je soms cavia’s moet koppelen. Bijvoorbeeld als één van jouw cavia’s overlijdt en je de overgebleven cavia een nieuw vriendje wilt geven. Of als je je groepje wilt uitbreiden. Gelukkig zijn cavia’s een vreedzaam volkje en zal het in de meeste gevallen goed gaan. Wel is het goed opletten als je beertjes wilt koppelen die elkaar nog niet kennen. 

Voorbereiding

Voordat je cavia’s gaat koppelen, is het verstandig om het hok of de kooi te verschonen, zodat ze ‘met een schone lei’ beginnen. Er zitten dan minder geurtjes van uitwerpselen van de cavia die er al woont. Ik vind het altijd fijn om de eerste ontmoeting op een neutraal terrein te doen, dus niet in het hok zelf. Je kunt ze bijvoorbeeld in een ren zetten, of los in de badkamer. Dan heeft geen van de cavia’s een thuisvoordeel en zullen ze elkaar sneller accepteren. Maar dit is niet per se noodzakelijk. Opvangen en fokkers hebben vaak wisselende samenstellingen of vrij grote groepen, er is dan geen tijd of gelegenheid om elke keer een neutrale omgeving in te richten en hier alle cavia’s naartoe te verplaatsen. Zij zetten ze altijd gewoon bij elkaar en dit gaat ook gewoon goed. 

Gedrag bij een koppeling

In het begin zullen de cavia’s aan elkaar snuffelen, ook vaak aan elkaars kontje net als honden. Ze zullen naar elkaar ‘kletsen’ door allerlei zachte piep- en knorgeluidjes te maken. Waarschijnlijk zal er ook soms geklappertand worden, achter elkaar aan gerend en soms zelfs op elkaar rijden. Dit is allemaal niet erg, grijp niet in maar laat het gebeuren. Ze hebben dit gedrag nodig om te bepalen wat de rangorde gaat zijn. Wie zal er de baas worden? 

Soms wordt er her en der een knauw uitgedeeld, ook dit is niet erg. Pas wel op dat het vechten niet te erg wordt. Zodra er verwondingen ontstaan en bloed vloeit, is het tijd om in te grijpen. Let op: probeer nooit 2 vechtende cavia’s uit elkaar te halen! De kans is groot dat jij ook een beet oploopt en cavia’s hebben erg scherpe tanden die flinke verwondingen kunnen toebrengen. Wacht tot er een pauze ontstaat in het gevecht en grijp ze dan. Maar wees gerust, dit is eigenlijk nooit nodig. Ik heb dit alleen nog maar gehoord bij twee beertjes die elkaar écht niet mochten.

Zeugjes koppelen 

Zeugjes samen gaat eigenlijk altijd wel goed. Je kunt je groepje onbeperkt uitbreiden, afhankelijk van of je genoeg ruimte hebt uiteraard. Er zal in het begin een beetje gekibbel zijn, maar al snel hebben ze een rangorde bepaald en zullen ze vredig samenleven. Bij een groepje zeugjes kun je één castraat laten lopen (beertje die onvruchtbaar is gemaakt). Twee of meer castraten raad ik af, er is een grote kans dat ze gaan vechten om de vrouwtjes.

Beertjes koppelen

Het koppelen van twee of meer beren is vaak een uitdaging. De meeste kans heb je met twee jonge cavia’s die net afgespeend zijn. Zij zullen elkaar in de meeste gevallen accepteren, al zullen ze soms ook mot hebben. Oudere beren zijn moeilijker. Of de koppeling slaagt is afhankelijk van meerdere factoren. Zoals het karakter van de beren, de beschikbare ruimte, hoeveel schuil- en eetplekjes zijn er, et cetera. Er zijn mensen die een groep hebben van wel 8 beren, en er zijn mensen waarbij 2 samen al niet lukt. Het is echt een kwestie van de juiste omstandigheden creëren en afwachten of de karakters bij elkaar zullen passen. Bij beren geldt: als je ze eenmaal een keer apart hebt gezet vanwege vechten, kunnen ze eigenlijk nooit meer bij elkaar. Probeer hier dus zo lang mogelijk mee te wachten. Laat ze het zelf uitzoeken, tenzij er echt bloed vloeit. In dat geval is het beter om ze te scheiden. Je kunt ze bijvoorbeeld een vasectomie laten ondergaan en ieder hun eigen groepje dames geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *