Benodigdheden voor een cavia

Ook qua benodigdheden kun je het zo gek maken als je wilt. Maar er zijn wel een paar dingen die je natuurlijk altijd nodig hebt, zoals een hok of kooi, voerbakje en waterflesje.

cavia onder een wilgenbrug
Bron: Pixabay

Hok of kooi

Een cavia moet natuurlijk ergens wonen, meestal is dit in een hok of kooi. Online vind je een heleboel caviaverblijven om uit te kiezen. Waar je op moet letten is dat de minimale grootte voor twee cavia’s 120x50cm is. Voor elke extra cavia reken je ongeveer 0,5 vierkante meter. Je kunt ook kiezen voor een hok met meerdere verdiepingen. Cavia’s zijn van nature niet zulke klimmers, dus ze zullen wel even moeten wennen aan het trappetje. 

Waar ik zelf ook altijd naar kijk is of je overal goed bij kunt in de kooi, zodat je je niet in allerlei bochten hoeft te wringen met verschonen of je cavia’s oppakken. 

Sommige mensen houden cavia’s buiten in een ren, maar ook dan heb je altijd een klein hok nodig als nachtverblijf. Zorg ervoor dat dit nachtverblijf tochtvrij is en altijd droog. Zet het bijvoorbeeld onder een afdak of dek het af met plastic. Cavia’s kunnen best tegen regen of sneeuw, maar ze hebben wel altijd een droge schuilplek nodig. 

Voerbakje en waterfles

Een cavia moet ergens zijn brokjes uit eten, dat is meestal een voerbakje. Je hebt verschillende soorten, bijvoorbeeld een simpel stenen bakje wat je in het hok neerzet. Er zijn ook varianten die je aan de tralies kunt hangen.

Een waterfles of waterbakje is ook belangrijk. Ik vind zelf een bakje niet zo handig, omdat er snel poepjes of strooisel in komt en ze kunnen hem omkiepen. Een fles heeft daarom mijn voorkeur. De Ferplast Sippy vind ik momenteel de beste, omdat die makkelijk te bevestigen is en niet lekt. 

Bodembedekking

Je hebt verschillende soorten bodembedekking, zoals zaagsel, hennep of fleece/vetbed. Wat je kiest is afhankelijk van je eigen voorkeur of allergieën. Meer over bodembedekking lees je in het artikel “Welke bodembedekking kies ik?“.

Huisjes en schuilplekjes

Cavia’s zijn prooidieren, ze verstoppen zich daarom graag. Want wie van boven zichtbaar is, kan snel gepakt worden door een roofdier als een roofvogel! Daarom is het belangrijk om ze te voorzien van plekjes waar ze zich kunnen verstoppen, zodat ze zich veilig voelen in hun hok of kooi. Voor buitencavia’s zijn huisjes ook belangrijk omdat ze het daarin warmer kunnen hebben. Je kunt een heleboel leuke huisjes kopen, die er allemaal tof uitzien. Ook wilgenbruggetjes, waar ze voor- en achter uit kunnen lopen en soms zelfs op gaan zitten, vallen in de smaak. Ik vind het zelf fijn om meerdere schuilplekjes aan te bieden, zodat ze kunnen kiezen of ze samen ergens gaan zitten, of alleen. Maar zorg minimaal voor één huisje waar ze met zijn allen in passen. 

Hooiruif of hooibal

Hooi kun je gewoon op de grond geven. Cavia’s vinden het juist wel lekker om een beetje te scharrelen en ze slapen graag in het zachte hooi. Wel wordt het dan snel vies en nat van de urine en ontlasting. Daarom kun je ervoor kiezen om ook een hooiruifje op te hangen, zodat jouw cavia’s altijd de beschikking hebben over fris hooi. Pas op met de hooiballen voor konijnen. Zeker jonge cavia’s kunnen hierin klem komen te zitten met hun kopje of pootje, met alle gevolgen van dien!

Zo, je bent nu al een heel eind op weg! Als je bovenstaande cavia benodigdheden hebt aangeschaft, en je hebt voer en hooi gekocht, ben je klaar voor de komst van je cavia’s! Zoals ik aan het begin van dit artikel zei, kun je natuurlijk uitbreiden met nog meer speelgoed en accessoires. Je zult merken dat als je cavia’s er eenmaal zijn, je er een sport van gaat maken om ze het zo goed mogelijk naar hun zin te laten hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *