Een zwangere cavia

zwangere cavia
Bron: Pixabay

Jaa, je cavia is zwanger! Een hele leuke maar ook spannende tijd breekt aan. Cavia’s zijn niet heel lang zwanger, gemiddeld tussen de 60 en 72 dagen. Je hoeft dus niet lang te wachten tot je de baby cavia’s kunt bewonderen! 

De natuur doet in de meeste gevallen gewoon zijn werk. Je zeugje zal langzaam dikker worden. Ook kun je op een gegeven moment de jongen zien en voelen bewegen in haar buik. Echt heel speciaal! Je hoeft je zeugje geen speciaal voer te geven. Zorg gewoon dat ze onbeperkt hooi heeft zoals altijd, en laat het menu verder ook hetzelfde. Je moet juist niet teveel suikerrijk eten geven, zoals fruit of havermout. Dit kan ervoor zorgen dat de jongen te groot worden en dat geeft problemen bij de geboorte. Pas ook op met peterselie en rode biet, dit zou een miskraam kunnen opwekken. 

Wat wel belangrijk is om elke dag of elke paar dagen je zwangere zeugje even te wegen. Zo kun je in de gaten houden dat ze netjes steeds een beetje aankomt, en niet afvalt. Valt je cavia een paar dagen achter elkaar veel af (een paar gram is niet erg, meer en dagen achter elkaar wel), ga dan zeker naar de dierenarts. 

Zorg dat het hok waar de zwangere cavia in verblijft goed schoon is. Zeker richting het einde van de zwangerschap is het aan te raden om de kooi elke dag te verschonen. Als de bevalling zich aandient komen de jongen in een schone omgeving terecht. Dit verkleint het risico op infecties.

Leeftijd zeugje

Ook al zijn cavia’s al heel jong vruchtbaar, een cavia jonger dan 5 maanden mag nog niet zwanger worden. Veel fokkers wachten vaak zelfs 8 maanden. Een te jong zeugje kan lichamelijk te klein zijn of nog niet genoeg volgroeid om een zwangerschap en bevalling aan te kunnen. Bovendien is ze zelf nog in de groei. Doordat ze tijdens de zwangerschap al haar energie aan de jongen zal moeten geven, heeft dit effect op haar eigen groei en zal ze klein blijven. Ook mentaal gaat het soms mis en kan ze de baby’s afwijzen.

Als een zeugje ouder is dan 1 jaar en nog nooit een nestje heeft gehad, mag zij absoluut niet meer zwanger worden. Dit heeft ermee te maken dat het bekken dan al is vastgegroeid, waardoor een bevalling niet meer mogelijk is. 

Samen met andere cavia’s

Je zwangere cavia kan gewoon in de groep bij de andere cavia’s blijven. Verhuizen is zelfs heel stressvol voor een cavia en dat is het laatste wat je wilt als ze zwanger is. Er zijn veel verhalen bekend van cavia’s die gewoon in de groep met zeugjes bevallen. De andere zeugjes zullen haar in veel gevallen helpen met de bevalling en zorg voor de kleintjes. 

Na de bevalling

Vanzelfsprekend haal je de beer bij je zeug weg voor de bevalling. Meestal doe je dat twee weken ervoor, maar het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je de datum van de dekking weet. Weet je dit niet, haal hem dan weg zodra je de jongen voelt bewegen, zodat je zeker weten op tijd bent. De zeug kan direct na de bevalling namelijk weer opnieuw gedekt worden, wat je niet wil zo kort erna. Daarnaast kan de beer de jongen verwonden of zelfs doden. Bij een oeps-nestje is dit een mooie gelegenheid om de beer te laten castreren of vasectomeren.  

Veel mensen geven de cavia een bakje met droge havermout na de bevalling, zodat ze kan aansterken. 

Oeps-nestjes

Ik vind dat ik in dit artikel ook moet benoemen dat er vaak per ongeluk nestjes cavia’s ontstaan. Dit komt vaak door onwetendheid bij het bepalen van het geslacht. Soms is het bij cavia’s wat lastig te zien of het een zeugje of een beertje is. Dan denk je dat je twee zeugjes of twee beertjes hebt gekocht, maar het blijkt toch een zeugje en een beertje te zijn. Hoewel baby cavia’s superschattig zijn, draagt dit wel bij aan de grote hoeveelheid cavia’s die een huisje moeten vinden. Ook is het niet zonder risico. Als het zeugje nog erg jong is, of juist al ouder dan een jaar, brengt het risico’s mee voor haar gezondheid en kun je zelfs je lieve cavia verliezen. Probeer dus oeps-nestjes en pretnestjes te voorkomen door goed te kijken naar welk geslacht de cavia’s hebben die je koopt of adopteert.

Eén antwoord op “Een zwangere cavia”

  1. Wij hebben een zwangere cavia gekocht. Ze is nu al 63 dagen zwanger, en ja ze is ook heel dik! Ik kan niet wachten tot ik de baby-cavia’s kan bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *